четврток, 24 август 2017  |  Вести денес: 13

Танчарката Наде Миленкова: „Meraviglioso amore mio“ од Ариса

infophoto_2014-02-19_111139859_high_19022014_91425625

Росалба Пипа (20.08.1982) попозната по уметничкото име Ариса е италијанска пејачка и актерка. Таа тргна забрзано на патот кон славата по впечатливиот настап на фестивалот Санремо во 2009 година.

nanan

Танчарката Наде Миленкова токму една песна од италијанската пејачка Ариса ни посочи како своја омилена:

„Meraviglioso amore mio“ (Прекрасна љубов моја) можеби не е светски позната песна, но е навистина прекрасна, впрочем како и самиот наслов. Моментално живеам во Рим и токму затоа ја одбрав оваа италијанска балада која освојува уште на првото слушање.

Неодамна имав можност да креирам кореографија за првиот свадбен танц на еден италијански пар токму на оваа мелодија. Љубовна песна со извонреден текст, кој е разбирлив само за оние среќници кои на вистински начин меѓусебно ја доживуваат љубовта. Таа преку длабока симболика е успешно доловена и притоа проткаена низ нотите на вештиот композитор. Топло би им препорачала на читателите додека уживаат слушајќи ја Ариса истовремено да ја прочитаат и последната книга на мојот омилен македонски писател Сашо Димоски. Па уживајте и љубете се!

Meraviglioso amore mio

Bene, sei entrato nel cuore
Però ci vuoi abitare
Mi chiedi il permesso
Ed io non so che dire
Premetto che prima alla parola “amore”, tremavo

Ora che vivo la storia più libera del mondo
Che sento nell’aria il bene più profondo
A volte ho paura che crolli tutto quanto

Non è razionale, non lo puoi spiegare
Tremano le gambe mentre ride il cuore
Chiudi la finestra, che c’è troppo sole anche quando piove
Anche quando piove

Meraviglioso amore mio
Meraviglioso come
un quadro che ha dipinto Dio
Con dentro il nostro nome
Meraviglioso amore mio
Bisogna averne cura
Stringiti forte su di me
Così non ho paura mai
Così non ho paura mai

Bene, facciamo progetti per questa nostra vita
Che ha tanti difetti e a volte va in salita
Ma in due la fatica diventa circostanza

Non è razionale, non lo puoi spiegare
Tremano le gambe mentre grida il cuore
Chiudi la finestra, che c’è troppo sole anche quando piove
Anche quando piove

Meraviglioso amore mio
Meraviglioso come
un quadro che ha dipinto Dio
Con dentro il nostro nome
Meraviglioso amore mio
Bisogna averne cura
Stringiti forte su di me
Così non ho paura mai
Così non ho paura mai

Meraviglioso amore mio
Meraviglioso come
un quadro che ha dipinto Dio
Con dentro il nostro nome
Meraviglioso amore mio
Bisogna averne cura
Stringiti forte su di me
Così non ho paura mai
Così non ho paura mai
Così non ho paura mai

#Коментари