вторник, 22 август 2017  |  Вести денес: 42

ПАРОЛИ И ГРАФИТИ!

Шибам некња накај дома и успут поминуем  преку пута нашава нова „Бела куќа“ коа  глеам се собрал младеж у купче, нешто урлаат, свират, викаат, се бунат, штрајкујат… а у руки држат разно-разни транспаренти испишани со некои чудни пароли, шо мене одма ме тера на размишљање. Па, мајку му денес на ова копиљациве мора да  не им даваат довољно домашно за пишуење, шо аутоматски имплицира со недоволна писменост на нацијата, па секоја недела уместо нив, морам ја да пишуем по тоа порталите.

студентски-протести-пред-собрание-14

До душа, општо познато е дека хартијата трпи све… али каква е ова денешнава омладина, у случајов  једина хартија шо трпи од нив е… тоалетна  хартија!

Screenshot (1)

Тачно е  дека и  у мое време се пишуеја пароли, али строго наменски: Тито – партија- омладина – акција, или  Да живее ЦК СКЈ и тако даље, а не као сеа: Не ебам жива сила! – у потпис: Некрофил, Ги жалам зелените – цветаат само коа ги пупат! – у потпис: Хелена-Роза, затим: Не пијам вода, јер у неа се ебат рибите! – у потпис:  “Ноториус тременс”  и  слично… И тоа све инкогнито!
11375_10203969086245086_2545894432579841698_n

Мајку му, памтам као денес коа со Попе – „Покерот“ шо работеше као чирак у молерофарбарска задруга „Цвет“, преку маалскиот џандар, го врбуевме командирот на станица за услуга, на база на компензација. Наиме, ние му ја местевме братучетка му  на „Покерот“ , Маца -„Дискреција“, а он ни обезбедуеше деловен простор за активност.

2034108055

И така, доека он беше на дежурство, а Маца му испуњаваше „најлепше жеље“ уз ланци, лисици, и пендреци у подрумот на тоа милициската станица у наше маало,  нам ни дааше кључ од расходованата „марица“, паркирана позади у дворот на милицијата, да играме отворен покер на соблекуење со Беба – „Бразилка“ и Тања – “Тасмата“, студентки по страни јазик од Лебане одма поред Лесковца, на привремен студиски престој у нашата метропола. Откоа експресно ќе ја завршевме партијата, следуеше нова партија… али не  карти! Јер, „Покерот“ умееше така да ги „спакуе“ картите за увек ние да добиеме, па откоа ќе им ги соберевме алиштата, они двете мораа да ни компензираат у натура, за да не си одат дома – пиштол голи. И увек све течеше по протокол, доека управо не не сјебаа пароли и графити.

strippoker19

Наиме, „Покерот“ за да може да кида од работа по риба се пријави да биде партиски активист, па така, као стручњак за фарбање, у една прилика, навечер го пратија на партиска задача, после смртта на Маршалот, да го испише градот со пароли: “И по Тито – Тито“! Тоа шо касније се испостави: „И по Тито на Јованка – Тито од Паланка“, е сасвим друга работа! Него, ја, ем дунстер за картање, ем лаком г’з, ни пет, ни шест, истата вечер седнав сам да се коцкам со кираџиките. Брат, откоа ме собраа до гола кожа, никако не можев да ги убедам да ми прифатат ни компензација, ни дуженка! После тоа, цело маало три месеца раскажуеше за тоа манијакот, шо пензионерите со свои очи го виделе како гол трча низ населба у сумракот по тоа снегот, доека они у шест сабајлето чекале да отвори малското гранапче за да купат леб и млеко!

091206_03

Него, док евоцирам ја така сам со себе спомени и наближуем накај  дома, на памет ми падна коа на денешен ден пред точно десет години седевме кај „Лазе-Лавчето“ и пиевме кафе, коа одеднаш ѕвони фиксниот. Жена му дига слушалица и након пет секунди, целата успаничена едвај успева да му саопшти дека се јавујат од МВР, због тоа шо малиот им е уапсен.

grafiti-114360-1-2_670x0

Уште истиот ден пробавме да ги фативме сите живи врски за да го извадиме, али ипак малиот заработи кривична и условно шест месеци, иако година дена касније се испостави дека копиљов бил проклето у право! Али шо вреди, коа правдата споро путује.

Screenshot (7)

Него, откоа детево након 24 часа го пуштија од станица, гордо пред сите нас призна да е тачно дека и он бил у  групата малолетни копиљаци, шо претходната вечер со црвен аутолак на ѕидот шо глеа према булеворот, на тогашните коцки од  Владата напишале: „У овој објект е тешко да бидеш глуп. Има многу силна конкуренција!“

Screenshot (6)

А, Лавчето, уместо да му залепи шамар на образ, го баци у образ, а му залепи илјадарка на чело! Као мала компензација за патриотизмот, покажаната храброст и претрпен страв!

#Коментари