вторник, 22 август 2017  |  Вести денес: 42

РИБЉА  ЧОРБА!

Стануем некња  нешто касније од спиење, јер претходната вечер со екипа заглаивме до сабајле, и осеќам дека цревата ми крчат као старото радио на баба ми, шо за свадба и го поклонил кумот хиљаду деветсто триес и некоја, у тогаш, незнам која држаа. И доека онака полумамурен, полукенкав трљам очи и покушаам да укључам мозак у погон за да смислам шо да доручкуем, као шо лежам така на стомак, осеќам нешто ме боде. И доека фрлам поглед и регистрирам дека сум си го налегнал… „стапот за пецање риби“, кроз глаа ми протрчуе помислата, дека у моментот све би дал за еден добар комад! Па, макар, нека е и од конзерва! Брат, коа ми текнуе какви све ги има, одма ми проработуе условен рефлекс и почнујат да ми течат лиги, као на бебе пред доење!

618x402

Јер, види, ја сум мераклија на риба уше од малечок, коа уште као дете у една прилика сум глеал, како онака закачена мрда и као змија се увија лево – десно, а након тоа, онака целата влажна, како му клизи кроз рука на мајсторот, док он стручно и го вади од уста… тоа мамецот  де, шо го загризала до даска, за на крај, у смирујуќи грч, и самата да се помири со… јебена судбина.

hottie-ragtags-tshirt-northern-pike

 

 

После тоа, коа малце пораснав, поголемите почнаа да ме носат со нив на риболов,  за након пар години да станам самостални експерт. Тури – вади, еврибади! И шо е најважно, никад не сум бил џимрија, да пребирам. Сум пробал такореќи све, осим златна рипка! Али прао да ти кажам, ипак, највише преферирам, така, осредњи парчиња,  не превише мрсни,  пикантно спремени, уредни, очистени… Абе, шо се вика, сама ти се сервира! Да и се здадеш, одма чим ја здоглеаш!

201730145

Јер види, ако е некоја голема рибетина на пример, не ќе моеш да се спраиш со неа. Лапај ја, лапај ја… Ќе ти остане! Јер на пола ќе се умориш, па ќе мораш да ја баталиш за другиот ден. И шо си напраил? Ништо! Јер подгреана риба… ни стар мачор на умирање, не би ја помирисал!

phpThumb_cache_opera-17.com__src6f8b83b85c2cc5c8919a49e58c9f6895_parab9ec3dbec41fcffc31daac79c9b2b95_dat1414623332

Ако е некоја мрсничка – опет исто! Јер, знаеш како е, тоа мрсното…  брзо те заситуе, а плус и не е добро за здравје! Е, сеа, у поедини ситуации, тоа малите рипчиња  се најслатки. Јер, ем не бараат да им праиш многу мастраф, ем ги праиш партал на брзинка, у еден потез! Уше ако си малце поднапиен… мммм… дивота једна! Поготово, како лизгаат уз добро винце! Нема ни да осетиш дека вечерта ти биле у комбинација!

images (2)

До душа, има разни видови на риби, и шо е најтрагично мене некако тоа ковчестите ми се најпикантни. Јес да, додека доеш до ситуација да пробаш малце мевце ќе се окозиш тражејќи  го измеѓу тоа коските, али затоа, ако си прав гурман, после има да се сладиш. Јер тоа нивното мевце, само ти се топи у уста!

20140320160555_236318

Рука на срце, неколку пути у животот  на менито сум имал и пар чудни и необични риби – такозвани предатори, као на пример Штука или ајкула. Е, бога ми со нив уопште не е лесно. Уместо ти нив, има они тебе жив да те изедат! Ај, шо два пути ќе се испотиш доека ги пробаш, јер кај нив тоа искључиво се праи само на голо, без претходна подлога,  али тек после си наебал. Кој  претходно немал искуство со мноштво разно – разни риби,  нив не ги поднесуе, јер ем тешко се „варат“, ем цело време те тераат на уште и уште и уште…! А, знаеш како е, душа пуста – сака!

8915_+VLD_9141

Него, све, све, али убедљиво највише се живцирам коа иам работа со такозвани украсни рибици. Ем се ситни, па не ми го задовољујат апетитот, ем за ништо друго не служат, осим за  глеање! А, какво глеање бе брат? Нејќе глеање, сака  да ја скркаш! До душа, еднаш ме фати инат и иам пробано една од аквариум… али џабе. Одма глеаш  дека не е тоа, тоа!

505010

Него, коа за прв пут у живот ќе ти се пружи прилика на риба здраво да и ја извадиш маста, ич да не се устручаваш. И поред тоа, шо у дадениот тренутак, тоа маста, може да ти се учини така некако, малце неукусна и бљуткава! Па, уште од деца знаеме  дека управо рибиното масло ретко кој го поднесуе, па опет сите го пиеме, јер е здраво и корисно за развојот на организмот и личноста.

tumblr_m2vo7ruEoc1qb1ho2o1_500

И да ти кажам, тоа шо поединци тврдат дека: „Рибата смрди од глаата“ – да знаеш дека уопште не е тачно! Јер у кој знае колку наврати, лично сум се уверил дека стварно  може да смрди… али, не од глаата, него од сасвим друго место! Поготово ако ти се трефне баш таква да ти падне у руки, а ти мртов гладен за младо рипче, таман си решил да ја залапаш и асално да се омрсиш као стрвен  мачор…

Загњуруеш со носот меѓу бутини прао у „рибља чорба“!

#Коментари