четврток, 21 септември 2017  |  Вести денес: 66

Алтан биљбиљ

 

Се будам некња сабајлето, загњурен у тоа  јорганот  као  мало бебе у мајчини груди и одма  го укључуем ЛЦД-то, ем за да видам колку е саат, јер увелико каснам на работа, ем  за да чујам први јутарњи вести. Буљам ја така мамурен као  теле у шарена врата у телевизорот, коа на  еден од тоа независните ТВ канали(зации), се појавуе она: Ѓурѓа ви погаѓа боља прошлост, а у едно и предвиѓа лепша будуќност, кибицирајќи ве право у очи, директно преку мал екран и почиња да раскажуе, кому шо ќе му се деси у наредние  24 сата.  И доека прича   бајки, како на мојот хороскопски знак у току дана ќе му се деси бурна љубавна авантура, ја  прашујќи се кај глеа ТВ вештеркава коа лаже,  лагано се  извлекуем од под  тоа јамболијата шо ме прекрива, јер морам да отворам врата, због тоа шо некој  абдал уште рано у зори легнал на ѕвоно.

PID_$555977$_56e0ccbc-dcbf-11e2-945f-f49ccbb02af7_web_scale_0.1052632_0.1052632__.jpg.h600.jpg.938

И доека брзински  го нагрнуем тоа фротирскиот баде мантил на себе, пред да идам да откључам, напамет ми паѓаат оние времиња, коа секој ден киснев у комшии кај Блага –  Бајачката за да  ми најде некое чаре, јер  Тина – Тасмата, не само шо не ме регистрираше дека постојам, него доека ја перманентно мислев  на неа, нарочито у купатило доека се бањав, као и навечер, под јорган  пред легнуење, она  целосно му се предааше на друг- од глаа до глуждои!  И душом и телом… Поготово телом и тоа со нагласена задршка негде на пола пут! Јер, као шо накнадно тврдеа поединци, за нејзе, као роѓени талент, у љубовта тајни и предрасуди немаше, за разлика од мене, за кого, све до тој момент, женското тело  беше равенка со више непознати, т.е. права Енигма! Ма кава енигма! Мистерија бе брат! И тоа све до  оној ден, коа доека така замислен у нејзе, враќајќи се од настава, не ме бутна оџачар на точак, доека го преминуев оној новиот булевар кај паркот.

Blue-is-the-Warmest-Color1-e1384775833395-640x257

Не пројдоа ни 12 сата, коа вечерта, наслонет онака на шанк у еден од тоа двата кафиќи у населба, доека се спремав да ја сљуштам и втората “Векија“, некој не ме потапша по раме. Се вртам и немогу да верујем очима: Тасмата, зацрвенета у тоа очите као лед диоди, шо од плачење, шо од пиење, шо од тоа мозокот, шо и е на резерва, ме гушка и ми праи живели. Осеќам ја дека сеа му е мајката, поручуем уше по една и дискретно и сипам у пијачката од тоа магичниот прашок, шо завиткан у едно шарено хартивче поручекта  ми го бутна у џеп  “Бајачката“, доека ме убедуеше да помислам желба, упорно тврдејќи  дека ќе ми се испуни, јер оџачарот носи среќа!   И не пројдоа ни 15 минута, а “Тасмата“ кикотејќи се као нездрава, више почна да се препотуе, да раскопчуе дугме по дугме од тоа кошуљата, све доека у еден тренутак не ме фати за рука и не ме изнесе надвор, залапујќи ме на прва као  бебе цуцла! И едвај се уздржуеше да не ме легне на асфалтот на паркингплацот пред кулите, све доека од  немај каде, не  ја однесов кај мене на таван у куќа. А, таму, као шо вика у онаа песната: кој се шевел по таваниоџачааар! И тоа као у рекламата за тоа бонбоните: “Негро – оџачар вашег грла! Бутање “сајла“ и… Сум ја “прочистил“ од горе до доле. И тоа до пет сабајле, доека не закукурикаа првите петли, пред да се раздени! А чим отворивме очи, пушење по еден тутун и Јово на ново, све из почетка. Јер, “пилето“ ми пее, рано на сабајле. И тоа ко биљбиљ! Ма какви  биљбиљ, алтан биљбиљ... Море Златно славејче, бре!  Незнам шо ми беше тоа утро, али ми тргна: Па коа и викнав: Још једном је обори, рано у  зори! Уствари знам, јер дознав тек  пар дена касније, откоа  едно попладне братучет ми, буричкајќи по моите ствари низ соба, откоа го најде тоа хартивчето шо ми го даде бајачката, ме праша: Абе Рамбо, откај кај тебе Шпанска мушица“?!

7856575-femme-comme-un-ramoneur-lucky-du-nouvel-an-la-veille-et-la-nouvelle-annee

Него, доека идам накај ходник, го глеам саатот у комбинована и јасно ми е дека увелико каснам. И таман отворив врата, испред мене глеам како стои едно чоече облечено у црно, со капа на глаа, пребацена четка преку рамо и скала у рука, и љубазно прашуе: “Добро утромомак! Вие ли сте тражеле оџачар“? “Неее, грешка сте“! – му викам и успут, доека два пути закључуем, жив се покајав шо не прегризав јазик.  Јер, факт е дека, а видиш оџачар, секоја ствар шо ќе ја помислиш, гарант ти се остваруе. А, мене прво нешто шо ми падна на памет пред да отворам, беше: “Да му ибам жената на уредникот…  Јер па ќе ме казни 20 % од плата, шо опет  ме нема на време на работа“!

Crafted from forged silver or gold with a black PVD-coated case back the watch features the Chaos series motifs, involving a series of serpents and skulls conceived by Stallone.

Без да размислам дека он уствари нема жена, јер као притаен претставник на ЛГБТ популацијата живее заедно со најверниот другар од средно!Screen Shot 2012-10-29 at 10.59.17

 

 

 

#Коментари