четврток, 24 август 2017  |  Вести денес: 14

Евзони викенд

grcija premin

Стојам некња на јужњачка граница и чекам у колона како кретен тоа цариниците да се смилујат да ми удрат штембиљ на бело папирче, за да можам као чоек да си напраам продужен викенд на Белото море. И доека остатак придружбе го испратив у фри шоп, го посматрам тоа евзонот шо не трепка доека дише, како стои као кип испред тоа стражарската куќичка и на памет ми паѓаат оние времиња коа со јужните комшии обострано ерективно си делуевме. Наиме, за нас, нивната рампа увек беше дигната,  уосталом, као и нашите… за нивните женски.

Screenshot_3

 

Памтам као денес, она лето коа со Ристе – “Ризикот звани: Смрт за све што носи хаљине, решивме да идеме на гиро, рицина, суфлаки и сиртаки у Тесалоники! Стигаме ние така приквечер у градот за кој, поединци упорно тврдат дека е наш, ги џиткаме торбите у првото хотелче и сместа идеме кај  Јорго – “Егеецоту фаст фуд на месождер!

gyros-athens

И откоа на газдава од гирото му остана само тоа металната шипка да се врти у круг као празен рингишпил, се враќаме у хотел, опињаме по еден млак туш, се уфирцуеме – елеганција у покрет и правац – у таверна кај  Никос Јанакис на узо, бузуки, каламари  и ѕаѕики!

seafood

 

Заседнуеме на прва маса до музиката, џапаме по едно дупла 12-ка и мезиме од тоа грчката салата и маслинките, доека у кујна ни ги поховаат каламарите. И доека Ризикот на газдава му пушта бува дека Кенеди уствари не го убил Ли Освалд него Оназис, за да може легално да му ја “пегла” Џеки, ја загледуем дио поли оморфи  корици преко пута, како упаѓаат сами у таверна, разменујат со нас погледи и осмеси, нешто си шепкаат и седнујат на прва маса преку пута нас.

jessica-rachel-tony

И таман стигнаа тоа лигњитње и октоподите, музика ме трфнуе у срце со Кираѓоргена”, а ја рипам  од столица као да од супа се попарив, идам до кај цуцливе и уз дужен поздрав: Јасу корици мути каните? Кала?”, културно  ги канам на сиртаки. Откоа прописно се изнарипавме на Гркот Зорба”, Плеј бузуки, “Марија мета китрина и остали познати хитови, двете ги нудам да ни се прикључат на маса, а на конобарот му порачуем 4 метакси, 2 литара рицина, по една порција фрута, и 100 празни тањира…!

goknur-zorba-sahne-sirtaki1

И откоа се напраивме “магариња” од од локање, негде у зори четвороношки  тргаме да ги носиме у соба.

905

Али пошто Ризикот има трауми од детињство коа како мал му се деси: Пали светло, јер пола саат ме скапаа од кецање, а ја  ни цицка не фатив!, па неќе да се дружи у купче, отиде со неговата у оближњиот парк! И таман након бурно проведена ноќ ја качив мојата на такси, коа  у соба ѕвони телефон, а од таму Ризикот урла, вика: Рамбо, спашавај, заглаив у  полиција”!  Хитно се облекуем и го будам киријос  Никос  од спиење да идеме да го вадиме Ризикот од апс!

prostitute

Откоа едвај некако спаси жива глаа, а сите пари шо ги имавме ни ги собраа за кауција, со 5 – те иљади драхми шо ги позајмивме, се возиме у воз назад за дома, а Ризикот уз дужно извињење шо ми го ебал викендот, почна да ми раскажуе све по ред како било.

Наиме, откоа онака начукан навалил на цуцлава, прво шо му се учинило сумњиво , било откај она му го знае правото име, јер цело време му викала: ОРисте, ОРисте…!”  Након тоа,  начисто попиздил чим и бутнал рука под сукња, а она почнала да вика: Не, оне, не…”! Откоа тотал изгубил живци, почнал да кине све од неа дерејќи се: “Шо мори не! Ти на мене не, племе ти ибам античко”!  Сиротата успеала некако трчајќи да кидне, а Ризикот тетеравејќи се успеал некако да се довлечка до капијата на полицијата шо се наоѓа карши паркот, јер му се учинила ко да е капијата од нашиот хотел. Арно ама, онака земја пијан и изнервиран, у тоа темницата, евзонот шо стражарел испред влезот, онака облечен у тоа  сукњата, му се учинил ист као цуцлава од пред тоа и…

Evzoni

„Цела вечер ми квичиш – не, неа сеа сама ми доѓаш у хотел“- почнал да вика, па коа му срипал на тоа евзонот  отпозади…! А шо да праиш – пијана работа!

#Коментари