четврток, 24 август 2017  |  Вести денес: 13

Најубавите македонски свадбарски песни

Прекрасниот македонски мелос ќе ја расплаче невестата, ќе го развесели зетот и ќе го замисли кумот. Доста ерген одел, сака да се жени, да земе мома убава, од мајка да оддели, како черешна од корен, па женет да оди.

makedonski-svadbarski-pesni

Не плачи мајко и ќерка ти мајка да стане, свекрва наместо мајка да слуша и дечиња свои да гледа. Од убави поубави, и тажни и весели, многубројни, ова се дел од најубавите македонски свадбарски песни:

„Черешна се од корен корнеше“

„Ерген одев“

„Во село свадба голема“

„​Невесто око калешо“ 

„Врана коња јавам ја“

„Зете, мили зете“

„Свадба голема“

„Ете мајко решив да се женам
 “

 

#Коментари