четврток, 21 септември 2017  |  Вести денес: 66

Домашна ракија и мастика незаконски се точеле во Дојран, УЈП и Царина во контрола

Комбинирани тимови на Царинската управа и на Управата за јавни приходи вчера извршија координирани контроли во повеќе угостителски објекти во Дојран.

kontrola-alkohol2

Царинската управа контролите ги вршеше согласно своите надлежности кои што произлегуваат од Законот за акцизите, додека Управата за приходи согласно Законот за регистрирање на готовински плаќања.

kontrola-alkohol3

При контролата во 6 угостителски објекти е откриена незаконска продажба на алкохолни пијалоци.

Притоа, привремено се задржани околу 64,5 литри литри жестоки алкохолни пијалоци од кои 30 литри се домашна ракија и мастика за кои не е платена акциза и за кои не постојат документи за потекло и за здравствена исправност.

;kontrola-alkohol1

Царинската управа продолжува со контроли на акцизните добра со цел да се обезбеди легитимна конкурентност, заштита на здравјето на граѓаните и соодветна наплата на пропишаната акциза.

kontrola-alkohol

Извор: Курир.мк

#Коментари