четврток, 17 август 2017  |  Вести денес: 56

МАСКЕНБАЛ

An-Evening-Stallone-Ross-Kingsland

Седнуем некња да к¢снам нешто за да не ми се зацементираат цревата, јер цел ден немав ништо стаено у кљун. И као шо е редот, доека ја манџам  тоа боранијата на мајка ми, листам вчерашна новина, коа у нејзе вика, кај нас и годинава ќе имало карневал за Прочка. На  шала, на смеа,  и ние си добивме свој Рио Де Жанеиро или боље речено Струмца Де Тримерииро!  До душа, не е баш као у Рио, али, шо те боле чопчето бе! Не сме ни ние светски прваци у фудбал као Бразил, али затоа сме бољи од нив  рецимо у борење…  Слободен стил!

karas-30th-bday-party2

Него, коа сме више кај тоа борењето и балоите под  маска, мене ми  текнуе на она време, коа се праеа првоаприлски  журки у вид на маскенбали  до рано насабајле по скопскиве дискотеки. Зимаш шо ти се најде при рука, стааш на глаа и правац – на маскенбал. До душа, ја  једино у таа прилика одувек сум им завидуел на оние шо не мораат ништо да натегнат на лобања, а опет изгледаат посмешно од мене, као Мице Мртоецот на пример. Еве рецимо пред едно пар години, коа задњи пут ја  и Перо Пазачот бевме у диско на априлијада  за денот на л¢жгите, чоекот едвај го препознал Мртоецот, коа обајцата имале блиски сусрет  физиолошке врсте, у мушкото веце.  Доека вршеле така мала нужда еден до друг у тоа писоарите,  Пазачот, као шо го дал  Господ жив радознал,  за да ѕирне лево доле со шо потенцијал располага „комшијата“ шо шора у писоарот до него, несакајќи, го испрскал. И коа дигнал глааа да му се извини, типчево  као да му се учинило нешто познато. И доека онака, со осеќај на грижа савести, срамежљиво го приупитал: Абе Мицети ли си?, овој  као из топа му одговорил: Е не, Дракула ќе биде, да ти ибам тоа мочкото!  Па симни ја тоа маската, едвај  те препознав ! Откоа Мртоецот почнал да го убедуе дека он уопште и не е маскиран, јер од пред пар денои работи у дискотекава на шанк, а персоналот  у свака прилика мора да се разликуе од гостите,  Пазачот  само го заглеал чудно, процедујќи кроз зуби: Пу, да ти ибам тоа фацата мртвачка“!

Halloween-Party-4

И доека они  прво у мушки нужник, а затим и на шанк цела вечер се објашњаваа чија фаца е поприкладна за маскирање, ја останав да ја забављам  братучетка му на „Пазачот“, дојдена на гости из “Београда”, звана СузиЏакузи, иначе малолетна матурантка у трговачка школа у Бујановац. А, откоа џапна три-четири сечени вотки, Бога ми, почна да ме забавља и она мене! Прво ручно, па затим и оберучно – испод маса у  малото сепаре, лево од излазна врата, након тоа – усно, на задњем седишту  у Ин такси и на крај –  у сите могучи варијанти, кај  мене, на каучот у дневна.

Screenshot_5

И доека она, онака  пиштол гола, свртена со фаца према огледалото, со леѓа према мене, жељно очекујуќи да ја усреќам, неќеше да ја симне маската од фаца, упорно убедујќи ме “да је тако узбудљивије”, ја пристанав, али само под еден услов: и ја да натегнам маска. И тоа  на извесно место, због мере предустрожности!

Screenshot_13

А, тоа шо откоа Пазачот“ дозна, неќеше да ми  праи муабет, убеден дека управо ја, на превара, на девојчето сум му зел невиност – нема везе! Ионака  беше џабе да му објаснуем дека “невинава”  уствари е невина само пред законот! У све друго одамна ја „избургијале“. Али штаќеш, изглед понекад вара! А тоа шо таа вечер беше маскирана у девица… Тоа е најверојатно само због хороскопскиот и знак. Или можда због тоа што: Живот је маскенбал, то зна  и Сузипод  туѓом маском  лакше се  гузи!

Screenshot_12

 

#Коментари