Забраната за продажба на тутун на генерацијата од 2014 и следните ќе биде по достигнувањето на зрелоста.Засега тоа само се размислува, но може и да е чекор кон забраната за пушење на сите Руси.

Рускиот  сајт за вести Известувања вели дека видел политички документ насловен “концепт за државната политика за справување со употребата на тутун во годините 2017-2022 и потоа”.

“Оваа цел е апсолутно правилна  и идеолошки”, вели Николај Герасименкo, член на здравствената комисија на Русија, пренесува “Тајмс”.

Активистите против пушењето се повикуваат на слични мерки и во други делови на светот, но никогаш не добиле поддршка од владите.

Во Русија пушењето веќе е забрането на работното место, игралишта во  станбените блокови, автобуси и возови и на растојание помало од 15 метри од станици и аеродроми.

40% од Русите се пушачи.

Пушењето ќе убива со 30% повеќе луѓе во 2030 година

Извор: Локално