вторник, 26 септември 2017  |  Вести денес: 0

5 причини зошто треба почесто да јадете авокадо

Авокадо во салата, авокадо за појадок, авокадо како мезе … Во последните години авокадото се наметна како преферирана храна за повеќето луѓе. Покрај тоа што е многу вкусно, тоа е и исклучително корисно, особено за луѓето кои се обидуваат да се хранат здраво.

Видете неколку љубопитни факти за вкусот на плодот кои можеби ќе ве инспирираат да го консумирате почесто:

1. Авокадото е соодветно за исхрана, како за деца, така и од возрасни.

2. Тоа е богато со растворливи и нерастворливи влакна.

3. Конзумацијата на авокадо го намалува лошиот холестерол. Тоа е еден од ретките плодови кои ги содржат мононезаситени масти.

4. Авокадото содржи над 20 витамини и минерали корисни за вас и вашиот организам.

5. Авокадото е еден од најевтините начини да го забавува стареењето на кожата.

Како да се избере авокадото?

Авокадото е созреано, кога ќе стане повеќе тешко и при благ притисок, ја менува бојата кон кафеава. Тоа зрее побрзо од бананите, на пример.

Дрвото на авокадото има потреба од љубов. Ако се грижите со љубов кон дрвцето, тоа ќе роди многу повеќе овошје. Некои луѓе дури им зборуваат.

Извор: Стандард

#Коментари