среда, 20 септември 2017  |  Вести денес: 74

НОВ ЗАКОН: Кој ќе запали цигара, казна 200 евра!

Казните за кршење на законот се високи и за угостителите и за пушачите кои нема да ги почитуваат пропишаните мерки и тераат по свое.

Преголемата зависност кај пушачите е посилна од се, па дури и по мера да биде им биде олеснет паричникот. Во Чешка од вчера стапи на сила новиот антипушачки закон од кој пушачите се протерани комплетно од угостителските објекти, па дури и од станиците за јавен превоз.

Не смее да се пуши на игралиштата за деца, спортските терени, театар, кино, галерии, а казната за запалена цигара на забрането место е речиси 200 евра. Чешка стана 23-та земја во Европа во која во затворени јавни простории е забрането пушењето, а исклучок се меѓународните аеророми, зоолошките и трговските центри кои издвојуваат посебни места за пушачи.

Казната пак за угостителот кој ќе дозволи пушење во објектот изнесува 2000 евра.

#Коментари