4. КВИНОЈА

Релативно непозната намирница во нашите краеви, квинојата е многу важна во диетната прехрана. Потеклото на квинојата е од Јужна Америка, а посебно е добра за луѓето кои не го поднесуваат глутенот, бидејќи не го содржи.

5. ЈАЈЦА

Едни од најдобрите извори на протеините се наоѓаат во јајцата. Тврдо вареното јајце со просечна големина, содржи 60 до 70 калории, а заради големата количина на протеините кои ги содржи, долго ќе бидете сити што ќе спречи додатно прејадување.

извор:дивианартс.мк