четврток, 17 август 2017  |  Вести денес: 56

Кавал да свири…

Седиме некња со Џоле – „Џегерот“ и гнетеме тазе праени пуканки док глеаме утакмица „Вардар“ рукомет – жени, како нашиве им праат „македонско девојче“ на нивните, коа у еден тренутак утрчуе малиот негов и почиње да закера да му купат инструменти. Го глеам ја детево целиот изненаѓен и збуњен и се прашуем од  коа у тоа средното зубарско мораат да носат инструменти од дома!? Па ние у свое време у „Коце Металец“ не носевме бонсек, бормашина, штрафцигер, штемајз и чекич од дома, јер цел алат за производна ни го обезбедуеше државата, а не као сеа! Тек коа клињава почна да ги спомиња Хендрикс, Клептон, Сантана, Сатриани  и Влатко Стефановски, сконтав дека уместо зубарски бургии и клешти, он уствари тражи електрична гитара, јер со другар му решиле да праат рок група!

showbiz-sylvester-stallone-1

„Среќа шо не решиле терористичка“ – си викам со умот, „па уместо за гитара, не тражи пари за калаш“… и онака перцепирајќи го под око, уз педагошки приступ се трудам да го прашам шо ќе му е бенд, коа алтернативци као него не функционираат на свадба, а од наступ на „Рок фест“ у МКЦ, и онака никој  не се усреќил!? Он, целиот надркан уз дужно поштовање  ми тврди дека коа стариот не му омогучил да ќаруе риби на џип, ајфон, и флаша виски, мора сам да се снаоѓа. А наводно, денес цуцлињава највише „паѓале“ на гитаристи.

“Абе, паѓаа и у мое време“ – си викам,  „али на нешто друго. Али, ај…  нека ти биде“!

Screenshot_8

Мајку му, памтам као денес коа ја, „Џегерот“ и Мето – „Мртоецот“ со тоа нашиот састав  „Слепи муви“ праевме проби кај  Тоде -„Тупанот“ у подрум. Седиме еднаш така после свирка со „Мртоецот“ и го рчкаме тоа неговиот „Маршал“, коа некој  чука на прозорче.

Screenshot_12

„Кој  е?“ – прашуем ја, коа од таму некој вика: „Ние не се знаеме, али ја сум Кате и сакам  да се запишам у рок група“! Се глеаме ние со „Мртоецот“ онака, бледо, као два леша и након пар секунди, ја решаам да ја пуштам персонава да влезе унутра. И само шо отворив врата, обајцата доживеавме „стејт оф шок“, јер утрча таков „авион“, шо на „Мртоецов“ за малку ќе го убиеше струја од шо се забораи чачкајќи со штрафцигерот по тоа лампите од појачалото. И не ми требаа ни пар минути за да сконтам дека малава стварно изглеа као „спејс шатл“, али глупаа е ко тарабука! „Ѕиваната“ не само шо и дише, него сиротата увелико вози на бандаж. А, пошто имаше неодољива жеља да се докаже, моравме безрезервно да и искочиме у сусрет.

Screenshot_10

За почетак и објаснивме дека ќе мораме да ја пропипаме за плуќа на голо, за да видиме дали располага со доволен капацитет за пеење. Откоа не беше тешко да утврдиме дека у тој поглед е стварно раскошен потенцијал, по кратки поступак ја убедивме дека ако више сака да пее, ќе мора „да пее со муда“ и тоа не од грло, него од дијафрагма. А, дали дијафрагмата и е довољно еластична, може да се провери само на еден начин: да се напипа со прст, или со нешто слично! А, пошто беше жива радознала, а Бога ми и ние, сместа пристана на ревизија, без обзир шо претходно ја информирав дека дијафрагмата кај секое женско се наоѓа педа испод пупак! Брат, после тоа со месеци нон – стоп ни „чучеше“ у подрум!

Screenshot_6

Након секоја проба, тројцата работевме со неа, што групно, што  поединачно,  на артикулација на мишиќи на усна шупљина и синхронизација на јазик со гласовни могучности. Успут и праевме академски вежби за дикција на говор насловени као: „Кавал да свири, јас да умирам“, или у превод: правилен изговор на стихови на песни, со „тврд предмет“ меѓу зуби! Наравно, со повремено подмачкуење на грлото со… природен сок! Од простата, разбира се! Тек за да не ни засипне! И така со месеци, све доека еден ден не ни кидна у странство, да студира музичка академија.

Screenshot_25

Него, го прашуем ја копиљов на „Џегерот“, од кај има намера да ја набави тоа гитарата, коа он од соба го носи тоа таблетот шо му го купија за роденден. Скришно ми го уручуе да не види мајка му и ми вика: „Како бе Рамбо од каде? Па, ваљда од Италија. Ем таму се поефтини, ем има веќи избор, ем глеам на Фејсбук  дека ти и стариов таму имате блиски  пријатели. И тоа славни и познати“!

Screenshot_20

Му го зиам ја од рука тоа таблетот на малиов, го отварам тоа фејсбук профилот на „Џегерот“  и читам у тоа поруките:

DSC_6418

„Салути, тути,  е  бачи“!  Потпис: Кате – „Кавалот“, оперска дива у Миланска скала!

 

#Коментари