четврток, 17 август 2017  |  Вести денес: 56

ШТАФЕТА НА РАДОСТА

 Се вртам некња по куќа као предеж у гаќи и тражам кај сум го стаил тоа мобилниот за  да видам кој му е новиот број на братучед ми Коле-„Кумплунг“ у тоа ауто сервисот, да го прашам дали е утре слободен да ми смени уље и филтер на тоа колата. И таман го најдов, му вртам и се јавуем, коа „Кумплунгот“ ми вика дека бил пребукиран и работава боље да ја остаиме за у недела коа не работи со муштерии, па натенане да праиме по една салата и ж’та кај него у двор и таман ќе завршиме работа за уљето. И уше не сум спуштил слушалка, дигам глаа, џиткам поглед у претсобље на тоа календарот шо ми го дадоа гратис у Валијант, коа на невестата и купуев поклон за Нова Година и одма  уочуем дека оваа недела, недела  паѓа тачно на 25 Мај.

25.maj-dan-mladosti-stafeta

Еј, јебо те, сузи ми навираат на очи ко ќе ми текне дека у она време на овој  датум  децата не учеа, а луѓето ги пуштаа порано да си идат дома од работа, за на ручек фино да се наспијат, да не случајно им се деси вечерта да задремат пред телевизор и да не ја видат штафетата на младоста и слетот шо секоја година  се праеше у чест на роѓенденот на Маршалот. Али највише у сеќање ми останала онаа година коа за прв пут купивме телевизор у боја, марка Еи Ниш – спектра колор сензоматик. Глеаш како све се прелија у хиљаду бои као крила лептира, крцат стадион, игла нема кај да фрлиш, исто као да си на вечито дерби „Звезда – Партизан“! Пионери праат фигури, се испишујат букви со живи луѓе, омладинци и омладинки изведујат разно – разни гимнастички вежби, уметнички дојам –  шест зарез нула, техничка изведба – беспрекорна, идеологија и патриотизам на највеќе могуќе ниво… и све тако редом, док не дојде тачка на кључање…

Screenshot_2

А ондак, у еден тренутак настануе  врхунац, кулминација, ерупција од одушевљење, делириум у публика јер се појавуе  Маршалот, облечен  у бела униформа и бели рукавици, као манекен у централна ложа, а најбољата омладинка, као шо е редот, му ја уруче тоа  штафетната палица шо претходно не знам за колку време ја обишла цела домовина од рука у рука, уз искрени честитки и жеље тоа да му се дешаа до крајот на животот… шо до душа, за разлика од комшијата са севера – Николае, на нашиот најбољи друг жељата и му се испуни. За жал, едвај  88 пути…, али јеби га није могло више! Него шо ми беше зборот?

hqdefault

А, да… памтам као денес, коа Радмила, звана Рада – „Радилица“, као најбоља ученичка и претседател на класот, претседател на омладина на цела гимназија и партиски активист у општинска конференција на ССММ, ја одбраа од 22 милиона, баш она да му ја уручи палицата на врховниот командант. Факат дека беше у све најбоља, али  пошто сиротата имаше страшна трема, ме одредија мене, као опериран од срам и  ослободен од предрасуди,  да ја спремам за тој светол и свечен  чин. Наравно, сакал – неќел,  морав да пристанам јер такво беше времето. Али, уз услов, ем задњите два месеца да не идам у школо, ем да ми ги попраат кецоите, за да не идам на полагање. До душа, говорот сама си го смисли, а мое беше само да ја научам како да ја сузбие тремата, да ја обучаам у приступот, и правилната интерпретација, као и у чинот на уручуење на штафетата. Ај, тоа првото некако и го поднаучи, али тоа уручуењето…

Duska i Pioniri

Абе, првите 10 дена вежбавме со порцеланска вазна, све доека единаестиот не ја напраи парче, јер од трема ја испушти од рука на патос. Након тоа, продуживме со парче оловна цевка од пола цол,  фи 50, али пошто беше многу тешка, девојчето бргу се умараше, па ја болеше руката, за на крај, откоа више све живо испробавме, мене не ми падна на памет генијална идеја, како да спојам лепо и корисно. А, што да не, коа више сме тука? Добро, може димензиите не беа баш тачни по дужина, али затоа по ширина… пасент! Као да беше праено за неа! До душа, факт е дека требаше да пројдат пар минути у празен ход, доека таквото шо ја симулираше штафетната палица не се доведе у ситуација да биде употребљиво за тренинг, али опет тоа не беше моја кривица, због тоа шо девојчете не беше баш по мој укус. Јер ја одувек поише сум бил љубител на  помрснички него ли на сувопичести, али, шта ќеш? Две убаини на едно место – нема! Прао да ти кажам у почетак она малце се бунтуеше због методот на подготовка, али, после си легна! Мислам, си легна на брашно. Јер ондак немаше многу трте – мрте. Само трте! Ај, одбиј  ако смееш, да те видам!? И така, штафета младости, стана штафета радости!

Screenshot_3

И вероватно цурата далеку ќе догураше и ќе напраеше ептен голема кариера, да не и се десеше пех, на чинот на самата примопредаја. Јер све беше у најбољи ред и си течеше по протокол, све до моментот коа требаша да му ја тутне у руки тоа штафетата на Маршалот. Сиротата, целата тремаџика, се збуни и пред да му ја уручи,  по инерција, коа ја залапа тоа палицата. До душа он не ни примети, али тоа ѕвероите околу него – да!

Screenshot_1

Другиот ден одма ја деградираа и неа и пола нејзина фамилија. А, Бога ми и тоа претседателите на младина – од републичка до маалска организација ги испоискључија од партија, а класниот и директорот поред искључење ги преместија и со работа.  Едниот по тоа селата у Криволак, а другиот у шутка. Не, не да предаа у  осмолетката, него да праи зидне новине у истражен! А прао да ти кажам и ја прописно го надрљав! Прво  понављав година, а затим ме избркаа од гимназија без право на упис у ниедна друга  Република, па касније морав да ја довршуем у вечерња школа у Бујановац!  А, „Радилицата“… од младински активист, се повлече, фати негде џенем  и се закалуѓери у некој од тоа женските манастири по Србија. Па, тоа комшиите и ден денес раскажујат дека коа умре Маршалот, татко и денот на жалоста го славеше со „Ода на радоста“!

hqdefault (1)

Него, у еден момент нагло ме трга од мисли мојава невеста,  која уше асално не влегла дома од работа,  ме прашуе:

03 drag stafeta

„Ај, Шо си се забуљил у тоа календарот со голишави македонски калаштури, некако и да те сфатам… Али, никако не ми е јасно шо праиш со тоа мобилката на уво коа  ионака со никого не збориш, јер ти е искључена?! Ја цел саат ти вртам од работа, а телефонот упорно ми покажуе дека си све недостапен“!

Screenshot_4

#Коментари