четврток, 17 август 2017  |  Вести денес: 56

УМ ЦАРУЈЕ!

Глеам некња након тоа дождоите и полавите конечно огреало сунце и си викам: право време  да идам да ја перам колата у сервис кај  Васе  Washсar. Седнуем у ауто, паркирам на одредиште и доека децава со шприцот ми ја вадат тоа калта од поткрилата, ја онака замислен, упијам први сунчеви зраци усред пролеќа. И доека тоа чираците  више ми  ја  гланцаат задњата шофершајбна со тазе отпакована еленска кожа,  некој  ми приоѓа онака курнаски с леѓа, и така нагло ме опиња по грб као нездрав, шо за малце ќе улетав сосве алишта под тоа  млазот од шмркот.

car-washb

Откоа малце се соземав, се вртам да видам кој морон  трењира да игра Бзззз на мене,  коа од каршија глеам една грдосија од човека. Бричен у тоа глаата, со фризура  као црнчуга од НБА, врат као Тајсон, ред месо ред мускули, као да го клонирале Сталоне… Се потпира на тоа, не ми текнуе шо марка беше, бордо металик тркачкото ауто, ме кибицира  кроз тоа цвикерите за сунце и се кине као зелен од смеење.

Screenshot_16

Мајку му, појма сум немал дека  Шварценегер  ја пере колата на исто место со мене! – си викам со умот и покушаам на копуков да му идентификуем сурат. И тек откоа обазриво му пријдов на корак – два до него, едвај го препознав: ЧедоЧеликот, прв билдер кај баба ми у старо маало, шо уше на времето,  сам праеше тегои од метална шипка, споена на двата краја со лимени конзерви за грашак од 5 кила, пуни со бетон, шо го крадеше од мешалицата за малтер, коа ја градеја нова железничка. Се поздравуеме уше еднаш, онака, уз мушки стисак руке и седнуеме у тоа бифето на по еден џус да се видиме. И доека Челикот ми прича дека нема пола година како со сестра му се вратиле од Немачка, доека старите и даље им останале да живеат таму, мене одма на памет ми паѓа она време, коа малата беше зацопана у мене  до уши, а ја не ја заразеуев ни под разно,  због тоа шо ондак никако не можев да сконтам, која е компаративната предност на „риби“ шо имаат  уста као Мик Џегер, така шо коа ќе се насмејат, самите си оставаат кармин на уши! Сфатив, тек откоа малце потпораснав  и го открив пушењето! Али, касно! Некои, више увелико пушеа… што би се рекло, уште од деца!

Screenshot_19

Него, евоцираме така спомени со Челикот, а он пред да стане, ми тутна една визитка у рука и ми вика: Рамбо, дои вечер кај мене у  фитнес клуб на тренинг. Иам набаено зер гут“ справи! Има да паднеш на дупе коа ќе ги видиш“!

car-jaycutler

Натурлих – му викам и нешто пред пола осум се нацртуем  на тачна адреса. Стигам пред тоа теретаната, ѕвонам на врата, коа од таму искача една цуцла стегната у  тегет трико, црни хеланки, нога уз врат, тело авион, напрчена у тоа грудите као српска старлета! Коа ја видов, стварно за малце ќе паднев на гз… и тоа од изненаџење! И само шо отвори уста,  одма ја познав: БибиБицепс, сестра му на Челикот. Јебо те Бог, која трансформација!?   Од ружно патче у секси лабуд! А ја, чим видим лабуда, јеже ми се муда! А бога ми и она нешто малце, шо има   меѓу нив!

Screenshot_13

Бите, Хер, имате ли договорено тренинг? – ме прашуе.

И ја, би теза разлика  од  порано –  си викам у себе, и у следеќи тренутак и пружам рука за да и се преставам.

Screenshot_14

Ох, мајн Гот, не е ваљда!  И уште не докажала,  а Бицепсот више ми се фрла у наручје. Откоа се изгрливме и изљубивме, таман седнавме да  се видиме, она ми се извинуе, само да ги испрати двајцата задњи муштерии, шо цели 20 минута након  шо влегов, голи до појас се дуваа као пауни пред тоа огледалата, заљубени у себе као млад Нарцис у рано пролеќе, стегнати  у тиркизни хеланки прилепени уз тело, за случајно да не си ги нагазат ташаците шо им се влечат по патос, доека дигаат од тоа тегоите!

707_1И чим типоиве си отидоа, Бицепсот одма удри кључ на врата. Прво муабетевме, шо муабетевме, а после тоа, почна практично да ми покажуе вежби за скидање стомак.  А, коа сме више кај скидањето… знаеш каков експерт сум: Скидам лагано, а експресно ја качуем!

1

Откоа два пути ја препотив и тек за да си потврдам сам на себе  дека не е све у снага, него има нешто и у техника, седнавме да се освежиме со  по една Исо стар – витаминска лимонада. А, ја па, целиот занесен, скроз  забораив да ја прашам кај  е Челикот. Дури откоа спомна дека  брат и вечерва отишол да глеа некаков  си концерт, али појма нема каков, мене тек онда ми текна дека џабе ми пропаднаа гратисите за блуз легендата! А свиреше  на ОФ Фест у Универзална за прв и последен пут кај нас. Јер након тоа за пар месеци легендата отиде на оној свет!

Screenshot_17

Али нема везе. И онака вечерта сите заеднички свршаавме… од радост на…  БиБиЧеликот и останатите у Универзална на Би Би Кинг, а ја у теретана на БибиБицепсот!

А, шта ќеш!  Не џабе старите рекле: Не снага,   него ум  царује!

#Коментари