четврток, 24 август 2017  |  Вести денес: 14

Поетесата Марина Мијаковска: „One“ од U2

140113-oscar-2014-best-song-nominees-u2

U2 е ирски рок бенд од Даблин, формиран 1976 година. До средината на 80-тите групата на чело со вокалистот и гитаристот Боно стана интернационален хит.

За албумот од 1987 „The Joshua Tree“ се велеше дека од херои ги издигнал во суперѕвезди, а за својата турнеја во 2009 година тие продадле преку 7,2 милиони билети.

Песната One е од нивниот трет албум Achtung Baby од 1991 година. За промоција на овој сингл бендот сними неколку видео записи, но тие не беа задоволни се до изработката на третиот.

283624_3785834916863_1748972328_n

Поетесата Марина Мијаковска ја посочи токму оваа песна како своја омилена:

Ја сакам музиката. Не можам да го замислам денот без да слушнам некоја добра песна. Најомилена ми е песната „One“ од U2 заради романтичноста на текстот и музичките звуци и ноти. Секогаш кога ја слушам оваа песна ми се развива чувството за целина, комплетна хармонија на духот и телото и потребата за ЕДНО со себеси и светот – другиот универзум и човек. Кога ја слушам One од U2 ми се раѓа силното уверување дека постои една и неповторлива љубов како што е еден и неповторлив животот што ни е даден во дланките. Вкрстувањето на четирите дланки е токму тоа One.

„One“

Is it getting better
Or do you feel the same
Will it make it easier on you now
You got someone to blame
You say…

One love
One life
When it’s one need
In the night
One love
We get to share it
Leaves you baby if you
Don’t care for it

Did I disappoint you
Or leave a bad taste in your mouth
You act like you never had love
And you want me to go without
Well it’s…

Too late
Tonight
To drag the past out into the light
We’re one, but we’re not the same
We get to
Carry each other
Carry each other
One…

Have you come here for forgiveness
Have you come to raise the dead
Have you come here to play Jesus
To the lepers in your head

Did I ask too much
More than a lot
You gave me nothing
Now it’s all I got
We’re one
But we’re not the same
Well we
Hurt each other
Then we do it again
You say
Love is a temple
Love a higher law
Love is a temple
Love the higher law
You ask me to enter
But then you make me crawl
And I can’t be holding on
To what you got
When all you got is hurt

One love
One blood
One life
You got to do what you should
One life
With each other
Sisters
Brothers
One life
But we’re not the same
We get to
Carry each other
Carry each other

One…life

One

#Коментари