Радио Милева

Жика имал тежок живот, а сите не смееше: Останал сираче и не бил образован

Жика имал тежок живот, а сите не смееше: Останал сираче и не бил образован

Драгомир Бојаниќ познат како Гидра е еден од најпознатите југословенски актери со кои сите се смеат. 24. години по неговата смрт, за него се откриваат детали од приватниот живот, кој воопшто не му бил лесен на актерот.

Тој е запаметен како еден од најдобрите актери на Југославија, иако немал актерска диплома. По втората светска војна ги загубил родителите, останал сираче како дете и морал да се избори со најтешкиот животен предизвик.

Губитокот на семејството не го скршило неговиот дух, завршил средно земјоделско училиште, работел во фабрика со години, но љубовта кон театарот и уметноста му била голема.

Бил омилен меѓу колегите, но и новинарите и угостителските работници, секогаш позитивен ведар и насмеан.

Беше во брак со сопругата Лилјана, го пратеа низа скандали, а таа почина 20 години по него.

Имено, тој не ја загуби насмевката и хуморот ни кога беше болен во постела.

извор:press24.mk