Живот и Стил

Специјални гаќи како заштита од силување: Имаат брава, камера и GPS

Специјални гаќи како заштита од силување: Имаат брава, камера и GPS

евојка од Индија инвестирала прилично доста пари за да направи невообичаен производ од долната облека. Гаќите кои ги направила се изработени од цврст материјал, истиот кој се става во панцир.

Image result for Seenu Kumari

Индијката Сена Кумари креирала гаќи, за кои како што тврди треба да штитат од силување. Нејзиниот изум содржи и GPS аларм за итен повик во полиција, клучалка заштитена со шифра и камера со која може да се сними лицето на напаѓачот.

Девојката инвестирала доста пари за создавање на овој необичен изум.

Related image

Сена е родена во сиромашно семејство во индиската држава Уатр Прадеш каде сексуалните злоставувања и силувања на улица се многу честа појава.

„Ставив и клучалка која не може да се отвори доколку ја немате шифрата. Исто така инсталирав и GPS аларм. Кога некој ќе се обиде да нападне жена, оваа направа автоматски ќе испрати порака на сите членови од семејството и полицијата кои со помош на GPS локаторот ќе знаат точно каде се наоѓа жртвата. Жените не мора секогаш да ги носат овие гаќи, туку само кога се движат сами или ако проценат дека реонот каде се движат е опасен“ – обајснува Сена.

Прототип од својот изум испратила и до Националниот фонд за иновации во Алахабад од кој чека одобрение, пишува Daily Mail.

извор:попара.мк