четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 37

Што говореше Љубчо Георгиевски за федерализацијата и промената на името пред 22 години

Од неодамна на една национална телевизија се емитува документарниот филм во 10 продолженија „Македонија пред се’“ посветен на улогата на ВМРО-ДПМНЕ на македонската политичка сцена од прогласувањето на независност до ден денес.

Во второто продолжение на серијалот емитувано пред неколку дена можеше да се забележи една интересна изјава на тогашниот претседател на партијата Љубчо Георгиевски од 10-тиот конгрес на ВМРО-ДПМНЕ одржан во Кичево во 1995 година. Еве што говорел Георгиевски за опасноста од промена на името на државата и за опасноста од федерализација на Македонија кога имал одговорна функција:

„Денешниот конгрес на ѓурѓовден е почит кон историјата. Во овие 4 години наша главна цел беше слободна и самостојна Македонија. Сега пак сме во тоталитарна држава, без пријател во светот, кога не принудуваат да го менуваме името и кога довчерашните комунисти го ограбуваат народот како најтврдокорни капиталисти.“

Откако се осврнал на тактичките пропусти во однос на можноста да се освои или да се учествува во власта Герогиевски рекол дека сепак ВМРО-ДПМНЕ се решило да не учествува во власта заедно со ПДП која сакала да ја федерализира Македонија.

#Коментари